SPORTIEVER, LEUKER EN LEERZAMER 6X6 SPELSYSTEEM OP KOMST VOOR F PUPILLEN (O9 & O8)

“Aanvullend was het voorstel van verenigingen jeugdvoetballers op te laten groeien met sportieve handelingen, zoals het schudden van de hand van de tegenstander voor en na de wedstrijd. De KNVB neemt dit initiatief graag over, aangezien dit bijdraagt aan een sportieve voetbalcultuur op langere termijn” – knvb.nl

Vanaf komend seizoen 2017-2018 zullen de districtskampioenschappen voor O9/O8 teams mogelijk gaan plaats hebben op kwartvelden en in een 6×6 spelsysteem. De heuse openingsceremonie met Wilhelmus, de gezonde voetbalkantine, het handen schudden voorafgaande aan de wedstrijden en het sportiviteitskampioenschap blijven overigens onderdeel van het populaire toernooi.

Het Voetbal Talenten Toernooi draagt de nieuwe ontwikkelingen bij de KNVB (nieuw spelsysteem voor jongste jeugd en meer aandacht voor sportieve handelingen zoals handen schudden) een warm hart toe.

Tijdens de openingsceremonie van een Voetbal Talenten Toernooi.

De voormalig F pupillen – nu O9 en O8 teams – gaan vanaf komend seizoen voetballen in het nieuwe 6×6 spelsysteem op een kwart veld. Daarmee wordt het afscheid ingezet van het klassieke 7×7 spelsysteem op een half veld.

Meer balcontact door relatief minder veldruimte per speler, en kleinere doelen zonder keeper.

Niet geheel direct, want de E pupillen – oftewel O10 en O11 teams – blijven nog 1 seizoen op een half veld o.a. 7×7 voetballen. Daarna zal ook hun spelsysteem gaan wijzigen. Zelfs de O12 (1e jaars D pupillen) gaan dan ‘kleiner’ voetballen. Het komende seizoen wordt dus een overgangsjaar voor het pupillenvoetbal in Nederland. Filosofie: Meer balcontact door relatief meer spelers per vierkante meter te laten voetballen.

een stap naar een nieuwe generatie Oranje kampioenen?

Bij deze nieuwe opzetten zullen enkele aspecten meeveranderen. Zo zal bij de jongste jeugd de scheidsrechter worden vervangen door een spelbegeleider en wordt ingooien, indribbelen.

Een typische VTT kernwaarde zoals handen schudden voor de wedstrijd (in 2004 nog een vernieuwing waarmee het Voetbal Talenten Toernooi landelijk inzette tijdens de toernooien) wordt nu op advies van amateurverenigingen omarmd door de KNVB.

handen schudden voorafgaande aan de wedstrijd schept een moment voor een pupil zichzelf open, vriendelijk en respectvol op te stellen naar ‘de ander’ toe. niet alleen voor het voetbalspel van belang maar ook in het dagelijks leven soms een waardevolle deugd.

 

De kernwaarde Betere Voeding in de kantine heeft inmiddels aardig grond gekregen in de amateur voetbalwereld, maar er is nog veel werk te verzetten, om onze jongste en oudere voetbaljeugd te voorzien van betere bouwstoffen tijdens het beoefenen van hun favoriete spel. Het belang van voeding voor onze voetbaljeugd wordt nog steeds onderschat en niet ingezien.

De gezonde voetbalkantine, sinds 2004 bij het Voetbal Talenten Toernooi landelijk een kernwaarde. er is al veel bereikt mede door allerlei landelijke initiatieven maar voor een structurele en eenduidige omarming van de KNVB is het nog te vroeg.
bv. meer fruit tijdens een toernooi. tijdens een Voetbal Talenten Toernooi wordt er geen moeite gedaan de kinderen te voorzien van frituur, prikdranken, suikerdranken en snoep. indrukken van alcohol wordt vermeden. het resultaat is vaak een heerlijk en beter assortiment gewoon op basis van ‘boerenverstand’ en dankzij vele vrijwilligers in de kantines van Nederland.

Gastheer van een Voetbal Talenten Toernooi worden? Neem contact op via de contactpagina. Het Voetbal Talenten Toernooi is groeiende.