NAAR HET NK: HOE DEEL TE NEMEN?

HOE WORDT JE DEELNEMER AAN HET NK?

Deelnemen aan het prestigieuze NK Jeugdvoetbal aan het einde van elk voetbalseizoen is sinds 2004 een steeds grotere eer en happening. Het is geen fastfood, drank sponsor of scoutende BVO die daar achter zit, maar het Voetbal Talenten Toernooi dat sinds 2004 al de verenigingen uit alle 6 KNVB districten in Nedeland met elkaar verbindt in ons vaderlands grootste jeugdvoetbal toernooi.

Inmiddels is het winnen van een DK naast de competitie en de beker een 3de grote hoofdprijs in het seizoen en vormt de overwinning op het NK – dat slechts voor weinigen is weg gelegd – een kers op de taart voor JO9, JO10, JO11, JO12, JO13, JO14, JO15, MO11, MO13, MO15 en MO17 teams.

Een select gezelschap reist af naar 1 lokatie in Nederland waar de gastheer de deelnemers aan de eindstrijd ontvangt. Allereerst klinkt het Wilhelmus over de velden vlak nadat de deelnemers zich aan elkaar en aan het publiek presenteren en de belangrijkste instructies ontvangen. Maar hoe wordt je nu deelnemer aan zo’n NK aan het einde van het seizoen?

vreugde na een doelpunt op het VTT
de districtskampioen ontvangt de schaal en even later de wisselbeker

Deelnemen aan het NK kan met een NK ticket, en dat ticket kun je winnen op het districtskampioenschap van jouw district. Waar en wanneer dat toernooi in jouw district wordt gehouden is te zien op www.voetbaltalententoernooi.nl (meestal in augustus/september/oktober) en omdat het Voetbal Talenten Toernooi een open Nederlands Kampioenschap is kan elk team zich voor het Voetbal Talenten Toernooi inschrijven. Schrijf je nu nog in voor 1 van de DK’s in oktober!

Moet je team een uitzonderlijk sterk, talenten team zijn? Nee, het woord ‘Talenten’ staat voor de algemene talenten van alle pupillen en junioren – en ja, dus ook de talenten om te kunnen voetballen. Maar groot of klein: Deze talenten kunnen en moeten worden ontwikkeld hoe groot of bescheiden het talent van de betreffende speler of het team ook is. Het Voetbal Talenten Toernooi probeert altijd een zo’n goed mogelijk podium te creeeren door extra te letten op de voeding die wordt aangeboden in de kantine tijdens een toernooi en het belang van sportiviteit en teamgeest te benadrukken. Het Voetbal Talenten Toernooi gelooft dat betere voeding en meer sportiviteit sterker en beter voetbal stimuleert bij kinderen en jongeren. Daarnaast spelen alle deelnemer in de middag op hun eigen niveau hun finale-wedstrijden.

Je zal dus op een districtskampioenschap met je team 1 van de meerdere beschikbare tickets moeten veroveren. Dat kan door bv. kampioen of vice-kampioen te worden, in veel gevallen ook door derde te worden, maar soms is ook het winnen van het sportiviteitskampioenschap een deur naar het NK – of winst van Categorie II op een toernooi (de finale ronde in de middag voor alle nummer 2 uit de poule fase).

Voor nieuwe categorieen zoals JO10, JO12, JO14 en dit seizoen ook de MO11 kunnen teams ook op basis van competitie prestaties een NK ticket verdienen. Het kan nooit kwaad eens een mailtje te sturen naar het Voetbal Talenten Toernooi om hen in dat geval te tippen…